
Areometry to proste urządzenia służące do pomiaru gęstości cieszy. Zbudowane są ze szklanej, rzadziej plastikowej rurki, w której znajduje się skala i obciążnik w postaci gęstej cieczy lub śrutu umiejscowiony na końcu rurki w specjalnie ukształtowanej stożkowej bańce. Obciążenie to ma za zadanie utrzymanie areometru w pionie, a jego działanie oparte jest na zjawisku wyporności cieczy.
Najpopularniejszy areometr
Jednym z najbardziej powszechnych areometrów jest cukromierz (dostępny w sklepie DanLab), który ma za zadanie pomiar stężenia cukru w badanej cieczy. We wnętrzu odpowiednio uformowanej rurki tradycyjnie znajduje się obciążenie oraz wykalibrowana skala dedykowana możliwym stężeniom cukru – często przyjmuje się, że wykazana na skali wartość oznacza zawartość cukru w 100 g wody.
Wykorzystanie
Na tradycyjnie wykonywane badanie może wpływać nie tylko temperatura badanego płynu, której odchylenia od 20 stopni Celsjusza powinny być minimalne, ale również zawartość niecukrów w płynie, na przykład alkoholu.
Cukromierze wykorzystywane są najczęściej podczas produkcji alkoholi. Dzięki temu urządzeniu można w prosty sposób dowiedzieć się, jaką moc posiada produkowane przez nas na potrzeby domowe wino, które zdaje się być już gotowe do spożycia. W przypadku innych alkoholi cukromierz ukazuje faktyczną zawartość cukru, jaka znajduje się w badanym płynie.
Pierwszy areometr powstał już w IV wieku naszej ery i do dziś wykorzystuje się w wielu dziedzinach w postaci dużej ilości typów i rodzai pozwalających na precyzyjne zbadanie wielu parametrów cieczy.